söndag 11 maj 2008

"I vinnarhålet"

SVT:s text-tv verkar ha fått en riktig travfantast på halsen. Eller i varje fall någon som, liksom jag, tycker om att använda travmetaforer. Men något har gått snett, och jag ska visa vad.

Så här står det just nu på sid 303 om Manures guldjakt:

I den 33:e matchminuten satte Christiano Ronaldo 1-0 för Manchester United på straff. Håller sig det resultatet är laget i vinnarhålet.

Och sid 310 har rubriken "Svensklaget Kiel i vinnarhålet". På den sidan står att läsa att:

Svensklaget THW Kiel, med Stefan Lövgren, Marcus Ahlm, Kim Andersson, Mattias Andersson och Henrik Lundström, har chansen att säkra Champions League-titeln i handboll när den andra finalmatchen spelas i Ostseehalle i Kiel i dag.

Dubbla vinnarhål således. Men det riskerar att gå ordentlig inflation i travsemantiken om ordet ska användas så här godtyckligt.

Varken Manchester United eller TBW befinner sig nämligen i vinnarhålet. Vinnarhålet betecknar positionen i rygg på ledaren, alltså som andrahäst på innerspår. Därifrån kan man vinna om den utvändiga hästen (den i "dödens") tröttnar tidigt, eller nu för tiden även med hjälp av det extra innerspåret "open stretch".

Således är det alltså Chelsea som befinner sig i vinnarhålet i premier league, och Ciudad Real som befinner sig i samma position i handbollens Champions League.

Så, fuck off text-tv.

Nu ska jag kolla när överskattade Gaying Kronos får stryk ännu en gång, idag i Oslo Grand Prix.

2 kommentarer:

Martin sa...

Det är rätt! Håll efter dem bara! snart kommer ännu ett obskyrt streckdrama.

Mikael K sa...

Fint. Jag gnäggar av förtjusning!