söndag 18 maj 2008

Tv-tablå-parafinalia

Jag sticker emellan med ett inlägg som egentligen bara helt perifert, eller kanske inte alls, handlar om sport. Utan om mitt och Martins andra spetskompetensområde här i livet: tv-tablåer.

Så här står det i GP:s tablå för TV6 ikväll:

22.30 Glimmer man
Amerikansk thriller från 1996. Den alltid lika rutinerade actionhjälten Steven Seagal spelar Jack Cole, en före detta lönnmördare som numera arbetar för regeringen.

Det som ganska få vet är att denna tablå ingalunda är skriven av en bunkerråtta i Göteborgs-Postens medeltidsborg vid Polhemsplatsen.

Nej, texten är författad av någon person på Viasats presstjänst, vilket i det här fallet är extra tydligt då tonträffen stämmer överens med det språk som används i TV6:s egna puffar i reklampauserna.

Texten skickas sedan (via the internet) till ett kosmodemoniskt företag vid namn TT Spektra, en underavdelning till nyhetsbyrån TT.

De sitter i sin tur i ett glaspalats vid Slussen.

Där behandlas texten av en så kallad tablåredigerare. Tablåredigeraren är en människa, troligtvis från Norrland, som sitter i ett bås vid en dator i en lång rad i ett kontorslandskap som bäst kan beskrivas som en parodi på en parodi på en Roy Andersson-film.

Denne redigerare, som kanske är utbränd, kanske inte, går sedan igenom presstjänstens text och tvättar den och anpassar den för tidningarnas tablåer (som du sedan läser, lille konsument).

Det är just denna länk i kedjan som har brustit den här gången.

För enligt det kosmodemoniska medieföretagets kosmodemoniska förhållningsregler så ska tablåtexterna, när de väl kommer i tryck, vara rensade från copywriterspråk och gallimatias.

Således vore den korrekta texten för filmen Glimmer man så här (förutsatt att det bara ska vara en mening, precis som nu):

22.30 Glimmer man
Amerikansk thriller från 1996. Om en före detta lönnmördare som numera arbetar för regeringen.

Att det är Steven Seagal som spelar huvudrollen får man reda på i rollistan, som kommer efteråt. Att huvudpersonen heter Jack Cole är redundant information. Och att Steven Seagal är en "alltid lika rutinerad actionhjälte" är inte bara en språkligt tveksam konstruktion, utan ett värderande omdöme som hör hemma i recensionsspalten, inte i själva tablån.

Tack för ordet.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Aha, det är så det går till i verkliga livet. Varje dag lär man sig något nytt. Fast mitt tittande inskränker sig så klart till fotboll och nyheter.

Martin sa...

Vilket lysande inlägg! Mitt i prick!

Mikael K sa...

Rutinerat!
Jag trodde först att det var jag som tyckt till om SS, eller nåt ;)
Kul läsning hur som.

Anonym sa...

Ack, vad mitt i prick detta är...
Dock är vi inte alla från Norrland!

(man hittar mycket kul när man googlar sin arbetsplats)