onsdag 27 augusti 2008

Otidsenlig glidtackling mot makten

Som Martin så riktigt påpekade i föregående inlägg så har idrott ingenting med politik att göra, och särskilt OS har ingenting med politik att göra. Fotboll har inte heller med politik att göra, och säg vad som överhuvudtaget i dagens läge egentligen har med politik att göra? Ens politiken själv? Idrott har ju som tidigare utretts inte heller med idrottsmannaskap att göra, för övrigt.

Vad kan då vara mindre modernt, mindre postmodernt, än att på ett helt orelativistiskt sätt ta ställning?

Pia Sundhage förde det amerikanska damlandslaget i fotboll till OS-guld. Efter det blev hon hjälteförklarad och nu vill president George Bush träffa henne, men hon vill inte träffa Bush.
Den 6 oktober är guldlaget bjudna till Vita Huset för en "meet and greet" med president Bush, men de får gå utan sin guldtränare.
- Jag har gjort ett val, jag åker inte dit. Dessa väggar skulle inte passa mig och det är bra att det blir en ny president. Jag skakar hellre hand med mina spelare. Det är varken roligt eller intressant att se Vita Huset.

(text-tv)

söndag 24 augusti 2008

OS har inget med politik att göra

I Kina, liksom i Sverige, vann Kina medaljligan. Topp-tre är alltså:
  1 Kina                51  21  28  100
2 USA 36 38 36 110
3 Ryssland 23 21 28 72

Men i USA säger jänkarna att de vann. Deras topp-tre är:
  1 USA                 36  38  36  110
2 Kina 51 21 28 100
3 Ryssland 23 21 28 72

Vad säger Jacques Rogge?

Under avslutningsceremonin sa han i alla fall att "these were truly exceptional games", fina ord som säkert får ett antal kinesiska dignitärer att överväga harakiri. Det var första gången sedan de misslyckade Coca Cola-spelen i Atlanta som en IOK-president inte sa att det var "de bästa spelen någonsin" och en sådan nesa var nog inte vad kinserna ville höra.

Å andra sidan har ju OS ingenting med politik att göra.

Mina OS-minnen är i alla fall inte politiska. De är

* Ara och bronset förstås.

* Och Jörgen. Och Rolf-Göran.

* Den glade österrikaren som vann tynglyftningsguld för Tyskland.

* Att jag för första gången i mitt liv uppskattade tyngdlyftning (såg en viktklass där en kines vann).

* De spännande velodromloppen dansk tv visade.

* Den amerikanska 41-åringen som tog silver på 50 m fritt och som var sympatisk men framförallt stod för en av OS mest sportsliga gester är hon hjäpte konkurrenten Alshammar inför fiaskot känt som simdräktsloppet.

OS 2008: Två veckor av torsk

Skämt åsido. Under sommaren 2008 har Sverige åkt ut i gruppspelet i fotbolls-EM och gått guldlösa från en olympiad. Detta är fullt normala resultat - inga fiaskon.

När Kinas superstjärna Liu Xiang fick lämna walk over på korta häcken reagerade de kinesiska medierna med förståelse och självrannsakan. "Har vi pressat denna unge man för hårt?" var frågeställningen.

Kontrasten var tydlig när vår svenska häckstjärna, likaledes efter skada, föll ur tävlingen. Diskussionen handlade uteslutande om varför hon misslyckats - inte om hur svensk media behandlar sina stjärnor.

Klüft hoppade sitt kortaste längdhopp någonsin i tävlingssammanhang och Håkan Dahlby sköt under sin förmåga - i övrigt presterade de svenska olympierna enligt förväntan, eller över.

En marginalanteckning av mer kuriosakaraktär är att jag häromdagen skrev ett skämtsamt inlägg om att alla motståndare är dopade. Några dagar efter det sammanfattade svd:s Jan Majlard saken så här, fast på fullt allvar antar jag:

"Epo, anabola steroider och genmanipulationer är (fri)idrottens farsot. Uppgiften att 80 procent av världens epo-tillverkning hamnar hos idrottare istället för behövande reumatiker är skrämmande. Det tyder på att väldigt många vill vinna till vilket pris som helst. Sådan är inte Carolina Klüft."


Vad tar vi då med oss från Peking som särskilt hjärtevärmande?

* Jörgen Persson, naturligtvis. Semifinalen mot Hao var en uppvisning i värdighet och hög idrottslig nivå. Persson bör i nuläget vara huvudkandidat till bragdguldet. För hur ska man annars värdera att en 42-åring befinner sig i den absoluta världstoppen i världens näst största individuella idrott?

* Lassi Karonen. Förkroppsligade den gamla tidens olympier: en råstark amatör, med ett vanligt jobb, som åker till andra sidan jorden och blir rikskändis över en natt.

* Jessica Landström. Smidig, stark, snabb, laglojal. Den sortens fotbollsspelare som ger inspiration inte bara till fotboll - utan till livets alla delar.

* Yao Ming. Visade omedelbart - i den i sanning episka matchen mot USA - vad vi västerlänningar har att lära av den kinesiska kulturen. Hans värdiga uppträdande på och vid sidan av planen visar med all önskvärd tydlighet hur enkelspårig den västliga medierapporteringen varit. Medan Anrell & co har utmålat en bild av värdnationen som intellektuellt, politiskt och moraliskt underlägsen så visade Ming den andra sidan av myntet: värdighet, lojalitet, ödmjukhet. Bara en man på 140 kg kan vända andra kinden till på ett så vackert och effektivt sätt.


...vilket leder tankarna vidare till min avslutande reflektion. I det postmoderna samhället måste alla stora berättelser och ideologier utmanas, så även den olympiska. Vi var inne på det redan efter wimbledonfinalen - finns det ännu plats för de klassiska idrottsliga idealen? Eller kommer idrotten i framtiden att helt domineras av Bolts, Nadals, Zlatans, Christiano Ronaldos? Inte för att jag inte unnar de killarna framgång, men man kan också bli lycklig när sportutövare tydligt visar att inte själva vinnandet alltid är i centrum, att det också är viktigt att delta på ett gentlemannamässigt vis. Denna frågeställning kommer vi säkert ha anledning att återkomma till senare under hösten, och jag inväntar med viss spänning utvecklingen.

lördag 23 augusti 2008

fredag 22 augusti 2008

IOK: "Utred Jörgen Perssons ålder"

IOK kommer be det internationella bordtennisförbundet att utreda om den svenska bordtennisspelare som nått semifinal på herrsidan är överårig.
I månader har det florerat rykten om att Jörgen Persson är 42 år. För att nå semifinal i OS måste man vara betydligt yngre än så, och IOK vill nu se en utredning.
En helomvändning av IOK som före OS sa att ärendet var avslutat och att ingen utredning behövdes.

- Finns det frågetecken, som nu, ber vi sportens förbund att utreda det, säger IOK:s taleskvinna Giselle Davies.

IOK = Int. Olympiska Kommittén

OS-favorit #4 (sista chansen (?))




needless to say

onsdag 20 augusti 2008

En seger för läkarvetenskapen

19.30 på Bolt och noll guld till Sverige - då vet man att pillren är osynligare och effektivare än någonsin.

Som man ropar får man svar

Startelvan ska presenteras om fyra minuter, så detta inlägget kommer ligga uppe ytterst temporärt, för att alldeles strax uppdateras (instant update: samma startelva ligger på text-tv nu). Läste just hos Robert Laul att Sverige kommer starta med den här uppställningen ikväll:

Isaksson–Mellberg, Majstorovic, Hansson–Nilsson, D.Andersson, Källström, Svensson, Chipsen–H. Larsson, Rosenberg

Isåfall är det alltså mer tänkt som 3-5-2 än 5-3-2, alltså med fem mittfältare och inte fem backar som jag tidigare förmodat. Men visst, Mikael Nilsson är ju kanske i ärlighetens namn mer att betrakta som en back så... resultatet kanske blir ett mellanting mellan 3-5-2 och 5-3-2... får se... det blir ju då alltså 4-4-2.

Vi hälsar Majsan välkommen till Ullevi föresten, han kommer alltid på något konstigt sätt vara en favoritspelare för mig.

tisdag 19 augusti 2008

När broderfolket jublar


Har i dag sett OS old style, bara SVT1 och alltså ingen SVT24, ingen text-tv, ingen nätuppkoppling som klarar streamade bilder eller ens finns i närheten (man måste gå upp för en trappa, herregud!). Å andra sidan fick jag tid att betänka hur otroligt bortskämda vi har blivit. Vi behöver inte längre sitta och kolla på trist beachvolley om vi inte vill längre. Tänk på det när ni minns OS i Seoul eller så. Som kronan på verket kom dessutom Jan Lorentzon via ett reportage om Cathy Freeman in genom rutan kväll. Jan Lorentzon! Snacka om vibbar från Östtyskland-Rumänien i volleyboll 1988.

Och se, jag behövde inte heller se beachvolleyn. Jag har haft danska DR1 och TV2 också, och jäklar vad skönt det är att slippa snusförnuftiga Jonas Karlsson och Anders Gärderud. Här är det pang på rödbetan.
Om man gillar velodromcykling och kanot och segling. Det visade de hela dan (ja, och lite friidrott, men då var jag inte framför tv:n).
Så nu är man hooked on velodromcykling. Såld.
Det verkar finnas två sorters: förföljning, där man tävlar mot varandra två och två, med starter på var sin långsida. Och så sprint, som är den där de lurpassar på varandra och knappt rör sig framåt i två varv innan de kör så det ryker i ett varv. Verkligen fascinerade, och jag kan nästan reglerna nu.
Här tog danskarna ett lagsilver i förföljningen i dag, och dessutom firade de en viktig handbollsseger över tyskarna, ett guld i segling 49er, som togs i går men överklagades och blev klart i dag, samt ett guld i rodd som togs i går men firas än.
Gissa om de är galet glada? Gissa om det är halvt schizofrent att då zappa (alltså gå fram till tv:n och trycka på en stor knapp, you kids out there) till SVT1 och höra svenskarna prata 18:e plats i triatlon.

Så bli inte förvånade om ni snart hör mig sjunga

Der er et yndigt land,
det står med brede bøge

nær salten østerstrand

nær salten østerstrand.

Det bugter sig i bakke, dal,

det hedder gamle Danmark,

og det er Frejas sal,

og det er Frejas sal.

lördag 16 augusti 2008

Är OS slut nu?

Karonen missade guldet, Ara missade guldet, Thomas Johansson, Therese Alshammar, Jessica Landström. Från en av de mer lyckosamma svenska OS-inledningarna i min livstid har spektaklet urartat till en orgie i missade guldmedaljer.

Ursäkta, alla sportälskare där ute, men jag kan faktiskt inte riktigt engagera mig i att Bolt springer snabbare än Ben Johnson, att Phelps tar fler guld än Ian Thorpe, och att Stefan Holm flyger in på en hedersam bronsplats. Jag vill ha minst EN riktigt stor hjälte.

Emma Green, hör du mig?

Upp till kamp emot kvalen

Hade jag varit en person som aktiverar mig och demonstrerar för och emot allt möjligt hade jag startat en Facebook-grupp: Vi som kräver att SVT går in och raderar Staffan Lindeborgs "One world one dream but only one Phelps"-jönseri från alla klipp så vi aldrig nånsin mer behöver höra det för nu står vi inte ut längre-gruppen.

Kick-off!

Mitt i alla OS-hysteri och att Sverige faktiskt på nåt sätt kan ta fem medaljer under lördagen så börjar ju Premier League. Aston Villa, för det är dem vi hejar på, börjar hemma mot Man City, som torskade hemma mot Midtjylland i Uefacupen i veckan.

Som uppvärmning inför starten kan man kolla på den här videon, för visst är det gott att gotta sig åt United-tabbar?

Med PL börjar också Fantasy Premier League, ett Drömelvan i kvadrat och gratis dessutom.


Mitt lag i veckan är

Joe Hart (City)

Bacary Sagna (Arsenal)
Joleon Lescott (Everton)
Rio Ferdinand (Man U)
Martin Laursen (Villa!)

Nigel Reo-Coker (Villa!)
Luka Modric (Spurs)
David Bentley (Spurs)
Joe Cole (Chelsea)

Dean Ashton (West Ham)
Darren Bent (Spurs)

Cole och Laursen byttes in i sista stund efter skaderapporter om Cesc och Bosingwa, Bent byttes in när jag precis läste att Berbatov (som byttes ut) lär ha varit i Manchester i dag och att Spurs är nära Arsjavin.

fredag 15 augusti 2008

Jessica Landström

En av de bästa fotbollsspelare jag sett faktiskt. Skit i att vi förlorade mot Tyskland igen.

Lika som Narnia



<<<<<<<<<<
Lassi Karonen

^^^^^^^^
Minotaur

torsdag 14 augusti 2008

Kacka i eget bo

Journalistikens första regel är att inte påpeka andras fel, nästa gång kan det ju vara du som klyddat dig. Påpeka inte, och peka och skratta för allt i världen inte.
Så därför ska jag inte......... jo klart jag ska.

Aftonbladet hade en fin liten bilaga till tidningen i dag, Europaextra, om de största ligorna inför seriestarterna nu de kommande veckorna. Med allt som händer, i synnerhet i England, stämmer inte alla trupper men man hickar ju ändå till när det på sidan 31 står att Fredrik Ljungberg blir "en viktig kugge" i West Ham i år. Och att Kennedy Bakircioglü påstås ha flyttat till Holland och fått ett lyft i Ajax.
Alltså, ingen tycker att sånt är kul, och journalisterna bakom gråter nog mest av alla. Det är ju inte deras fel. Men man måste fråga sig: hur lång pressläggning har de på sina bilagor på Aftonbladet egentligen?

Och för att jämna ut det. Hur tänkte Expressen när de gav Emma Johansson och Gustav Larsson en geting före OS? (och ja, vi pratade om det på jobbet i dag innan Erik Hörstadius tog upp det i SVT i kväll.)

Skeet skeet!


onsdag 13 augusti 2008

Lika som ekrar
















Är de inte för söta, tempobronsmedaljören Levi Leipheimer och Robert Duvall?

OS-favorit #3: Lassi Karonen


Satan vilken tjur!

tisdag 12 augusti 2008

OS-favorit #2


Jessica Landström!

Som en kommentator på ecstasy

"Som kobror på ecstasy".

Så beskrev Jonas Karlsson just Kanadas anfallsspel. Lol.

Svenskt rekord

Stefan Nystrand

måndag 11 augusti 2008

Olympisk förkylning

Idag "vaknade" jag med feber och, ja ni vet jag var helt enkelt sådär sjuk. Förkyld osv. Tur i oturen då att det pågår olympiska spel. Det hela är mycket enkelt: Man knäpper på SVT1, sen sover man sig igenom beachvolleyboll, boxning, rodd, tennis, damhandboll och säkert några sporter till som kanske finns i verkligheten, kanske bara i sömndruckna feberfantasier. De mjuka, varma, ytterst SVT-mässiga kommentatorsrösterna ligger som en varm panodil-filt över hela anrättningen, och om man mot förmodan skulle vara vaken när kineserna har gått och lagt sig så finns mysiga magasinsprogram och repriser att tillgå. Nu går jag och lägger mig under täcket igen!

Superstar


Niklas Skoog, Superstar
Hur många mål ska det bli i dag?


Tyvärr verkar det som att denna en av de finaste texter som har sjungits på Malmö Stadion (tänk melodin Jesus Christ Superstar) är ett minne blott.
Inte bara är Niklas Skoog på lån i Mjällby, tyvärr kan det stämma det som Sydsvenskan skriver i dag.
Men än så länge kan Staffan åter behålla sin Yao Ming.

Where no Martin has gone before

Staffan kan behålla sin Yao Ming.
Jag fastnade i – herregud! – herrarnas 62 kg-klass. I tyngdlyftning.
Hejade på en turkmen som åkte ut direkt och sen en korean som med guldet inom synhåll vek ner sig. Så där satt jag och jublade när en colombian tog silver efter en överlägsen kines. Jisses.

Är det nån som kan reglerna förresten? De hade tre ryck (resp stötar) var, men de togs inte i ordning, vissa var klara med sina tre innan en annan ens gjort ett försök. Mystiskt och klart mindre nervpirrande.

söndag 10 augusti 2008

Kliver in i turneringen

Jag har just fått min första OS-idol för i år: Yao Ming!

Way out west, dag 2

LIL KIM!!!

lördag 9 augusti 2008

OS, dag 1

Boxarna ute, handbollsdamerna förlorade, badminton-Persson ute, Sarah Sjöström ute, fotbollsdamerna kassa, tillochmed ett pålitligt uddasportsämne som dressyren har börjat med missar, seglarna bommade nån kryss. Men i singelsculler är vi med. Heja!

Det är inte min mening att klaga, och jag kommer inte att ta upp de usla svenska OS-"hoppen" här, i alla fall inte så mycket.
Men nu har det hopat sig. På bara några timmar.

Det som fick igång mig var SVT som minuter efter 14-åriga Sjöströms kalkonlopp direktsänder en intervju med tösen, precis vid bassängen. Sjöström kämpar med att hålla tårarna borta och den orutinerade stjärnreportern in spe frågar om tekniska detaljer under loppet. Tjejen är 14 år, låt henne vara tills hon iaf smält eländet. Om fyra år tar hon revansch. Och reportern jobbar på Östnytt.
För övrigt var cykelloppet genomuselt tv-producerat. Här hade man väl kunnat flyga in en fransos som vet hur ett lopp ska tv-visas? Att SVT:s kommentatorer var praktusla gjorde inte saken bättre, men det var mer väntat.


Dagens fråga: Vad tycker invånarna i staden Baoding om OS? Jag citerar från vår hovleverantör text-tv:
Under gårdagens invigning sköts 1104 regnskingrande raketer från 21 platser i Peking, en insats som gjorde att åskådarna kunde se invigningen utan att störas av regn. Raketerna styrde undan regnet till staden Baoding. Baoding fick ta emot över 100 millimeter regn under fredagskvällen.

100 millimeter regn på en kväll är jä*ligt mycket.

Å andra sidan slipper de likt georgierna leva i en krigszon. Kunde inte 1% av alla OS-kameror riktas dit i stället?

WoW-tacklingen

Way out west är ju också ett slags OS, och igår stog Broder Daniel för en storslagen invigning. Själv gick jag efter ett par låtar, liksom lite överväldigad av det storslagna i händelsen, av de tiotusentals åskådarnas bedjande blickar mot scenen, kanske fick jag svindel. Idag spelar Blåvitt mot Örebro, och jag kommer dessvärre inte kunna se matchen eftersom det krockar med Kelis. Av samma musikaliska skäl missar jag även Jubileumspokalen på Solvalla där Finders Keepers ska brottas med bland andra Triton Sund.

fredag 8 augusti 2008

Inmarschieren, jawohl!

I dag ska det alltså invigas där borta i Peking – har ni förresten lagt märke till att det överallt bara skrivs och sägs Peking nu, annars heter det att vi ska kalla staden Beijing. Men inte under OS tydligen, det blir väl för svårt att stava för sportnissarna kantro. Anyway. Det ska invigas.

Stora raka tydliga led och alla idrottare ska gå och hälsa på kamerorna och vifta. Men det vi egentligen vill veta är ju hur mycket propaganda det blir. Eller snarare, hur mycket propaganda svenska ledarskribenter och sportkrönikörer kan läsa in i det hela.
Den stora frågan var ju inte vem som skulle bära den svenska fanan (Christian Olsson) utan vem som skulle slå flest knutar på sig själv för att hitta dolda hyllningar till Deng Xiaoping. Anrell eller Kjöller eller en outsider?


Uppdatering: Själv såg jag inte invigningen, jag var en duktig medborgare och försökte på Ikea och Bauhaus så gott jag kunde konsumera bort hotet om en lågkonjunktur. Men enligt Croneman var svaret på frågan ovan en outsider, Jacob Hård: "Han hade läst på om alla tänkbara problem som kineserna står inför – till och med den ditkommenderade politiska experten vid hans sida, Kinakorrespondenten Fredrik Önnevall (mycket bra för övrigt), tyckte att han kanske skulle ta och tagga ner en smula. [...] Jacob Hård var en god europé under hela OS-invigningen."



(som vanligt tycker vi inte om Kinas förtryckarpolitik, sånt måste ju alltid påpekas, men heller inte svenska tyckares hycklande och publikfriande. Oss själva undantagna förstås.)

onsdag 6 augusti 2008

Uihur, ellergur?

OS-tacklingen ställer sig som sagt en smula tveksam till den stundtals hetsande mediebevakningen av Kina (For the record: vi är ju verkligen inte förtjusta i varken vettlösa terrordåd eller hårdföra diktaturer heller).
Dagens tt-text om bombdådet känns inte jätteobjektiv i tonen, men det var en annan sak som väckte min uppmärksamhet.

Angående de två personer som gripits för bombdådet: De ska också tillhöra uigurfolket, som är muslimer och i majoritet i Xinjiang. Det var ordet "majoritet" som förbryllade mig. Nu påstår jag mig inte sitta inne på några exakta demografiska siffror gällande Kinas befolkning, men så här är i varje fall den etniska sammansättningen i Xinjiang enligt Wikipedia (Kinas officiella siffror från 2000):

Uyghur 45.21%
Han 40.58%
Kazakh 6.74%
Hui 4.55%

Gyllene svensk generation på väg ut

På bara ett par dagar har de europeiska storklubbarna visat vad de anser om Lagerbäcks ålderstigna landslag: Chipsen säljs till en shejk, Kennedy petas ur Ajax-truppen, och nu idag: West Ham löser ut Ljungberg från kontraktet.

Nya tider på väg in: Marcus Berg, Rasmus Lindgren, Robin Söder, Sebastian Eriksson, etc etc. Det känns väl ändå som att det kan bli kul?

tisdag 5 augusti 2008

Nej tack till ohejdad Kina-bashing

Aftonbladet ägnar en hel extra bilaga idag åt att smutskasta OS-värdnationen Kina. Tanken är att bilagan ska vara en "Aftonbladet om den gjordes i Kina". Men syftet är bara att förlöjliga den kinesiska nationen och dess ledare. Kineserna utmålas som spelgalna, pengakåta, illitterata fuskare. Som styrs av en regim som är det värsta världen har skådat sedan Hitler. Oreflekterat var ordet, och jag leker med tanken på vad kinesiska tidningsmakare skulle säga om den här pinsamma uppvisningen i bortkastad svensk yttrandefrihet.

måndag 4 augusti 2008

Breaking news i chipsfabriken


Man undrar ju, tar det Chippen närmare en landslagsplats? Eller är det bara så desperat som det verkar?

Var är mamma?

Har just sett delar av dokumentärserien Vägen till OS. Visst var det fint och sådär, men sas det egentligen någonting som inte redan visste?
En sak störde mig mer än någonsin. Vareviga gång Stefan Holm dök upp var pappa Johnny där. Varje gång.
Men har vi inte sett det till leda nu? Kan vi inte en enda gång få se mamma Holm i rutan? Kan inte hon få säga vad hon tycker, egentligen, om att Johnny aldrig är hemma? Är det underbart skönt eller ren tortyr?
Och vad tycker syster Holm? Hon måste ju ha växt upp i skuggan av lillebrors eviga hoppande.
Helt enkelt: Var är kvinnorna som med matlagning och tvättande har gjort hoppandet möjligt?
Varför är det ingen som gör något på det ämnet?
Nånsin.

Mamma heter för övrigt Elisabeth och syster Veronica.
Inte ens det brukar man ju få reda på.

söndag 3 augusti 2008

Det kommer bli en lång kall vinter

Sport? Har ni hört talas om det? Blåvitt-Malmö? Träningsmatcher från Emirates på TV4 Sport en hel eftermiddag? Trav? Erkänn det är härligt?

lördag 2 augusti 2008

Danskarna hyllar Sastre

Det där att jag gillar det danska, det är väl ingen hemlighet. Och att jag gillar att titta på Girot och Touren, det vet ni nog också. Så varför inte sammanföra de tu, det danska och det cyklande. Och lägga till lite humor.
Och ja, det är på riktigt. Nu hoppas vi att SVT-sporten gör något liknande med nån skidåkare eller så.

fredag 1 augusti 2008

Ouch


Först skjuter boxarna vilt omkring sig. Och nu detta. Det blir ett tungt OS för oss Rysslands-fans:

En jätteskandal skakar rysk friidrott. Sju av världens absolut främsta kvinnor har åkt fast för dopning och kommer att missa OS i Peking, uppger IAAF (Int. friidrottsförbundet).

Det handlar om dubbla världsmästaren på 1 500 m, Tatjana Tomasjova,världsettan på både 800 och 1 500 m,Jelena Soboleva och löparna Julia Fomenko, Svetlana Tjerkasova och Olga Jegorova (fem av sju var OS-uttagna).

Dessutom är Europamästaren i diskus Darya Pishchalnikova och förra världsrekordhållaren i slägga, Gulfia Kanafeyeva, bland dem som stängts av.

(Text-tv)