lördag 5 juli 2008

I soffan framför Tipslördag


En av de mest förbjudna åsikterna om allsvenskan 2008 är den att Kalmar FF är som Grekland.
Och visst, ser man till antalet gjorda mål (29, mer än dubbelt så många som "gladspelande" Tråkhammarby) och dessutom har Sverige–Grekland kvar i skallen så, nej, Kalmar är inte som Grekland. Kalmar är ju som Tyskland, Tyskland från ett svunnet 80-tal.
För en som sällan ser Kalmar spela var det solklart när jag i dag trött trött halvlåg i soffan och såg KFF-HBK.
HBK spelade bra, spelade i första halvlek skjortan av de röda och borde ha skapat ett mål eller i alla fall en målchans. I stället kunde kung Nanne stå där och helt obekymrat se hur hans lag kämpade och slet och spelade dödgrävarfotboll. För han visste ju. Kalmar skulle vända det här.
Precis som tyskarna höll på på 80-talet.
Inte för att någon i Kalmar skulle kunna jämföras med en Matthäus eller ens en Karl Allgöwer. (Kanske kan Lasse Johansson vara en Allgöwer. Johansson sitter i kommunfullmäktige för s och när han inte spelade en av sina tio landskamper var Allgöwer som ni alla vet aktiv förespråkare för SPD.)

Men Nanne är som en Berti Vogts (jo, han tog över 1990, och?) som vet att till slut orkar de där andra inte och då tofflar vi in ett segermål. Och så blev det ju. HBK:s underbare Janne Andersson stod och gormade och anade att han skulle vara frustrerad efter matchen. Hans Bollklubben ledde välförtjänt med 1–0 och det var bara minuter kvar. Men både Janne och Nanne visste.
Att KFF skulle få in 1–1. De kunde ju inte veta att domarn Håkan Jonasson skulle tillåta dubbelhands på en Elm före målet, men eftersom Jonasson kommer från Helsingborg kunde de ju anat nåt sånt.

Tyskland på 80-talet ja. Kommer ni ihåg? EM-guld 80, VM-silver 82 och 86. Toni Schumacher och 1–0 mot Österrike. Fula frisyrer och ett allmänt tyskhat på all världens läktare. Effektivt som tusan men trist att se.
Som Kalmar i dag alltså.
1980 tog Öster SM-guld, hoppas grannen 10 mil österut kopirerar tysklands EM-insats för det här året och inte sina småländska kusiner från året då Anselmo föddes, denne Anselmo, vars idiotspark mot Tråkhammarby kanske grundlade poängen som borde ha varit en seger.
Hans lagkamrat Peter Larsson blir för övrigt allsvenskan trogen högst ett år till, sen flyttar han till Holland. Peter Larsson kommer att vara en av fyra backar i blågult under flera år. Kanske kommer han till och med upp i samma klass som Peter Larsson d ä, som också lirade i HBK när det begav sig, på 80-talet, när tyskarna var som värst på plan.


Och nej, bilden ovan föreställer inte Nanne Bergstrand instruerandes teknik, det är en fin bild på Karl Allgöwer, antagligen daterad 1985, året då han satte tre mål mot Fortuna Düsseldorf, vilket den inflikade bilden visar.
Allgöwers svenskkoppling är f ö trist, han var på plan den svarta onsdagen just 1985, då Portugal slog Tyskland med 1-0 och Sverige missade VM i Mexiko. Det var hans återkomst till landslaget efter en bojkott.

Inga kommentarer: